Ragú z cizrny a mangoldu

  • 28.10.2015.
  • Střední
  • 4
  • 25 min

Ragú z cizrny a mangoldu podávejte teplé a s opečeným chlebem.

Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule (60 g)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 balení krájených rajčat Podravka (390 g)
  • 1 lžíce přísady do jídel Podravka
  • 1 lžička cukru
  • ½ chilli papričky
  • 480 g uvařené cizrny Lagris
  • 100 g mangoldu
  • sůl
  • mletý černý pepř

Příprava

  1. 1.
    Na olivovém oleji orestujeme cibuli, přidáme nadrobno nasekaný česnek a nakrájená rajčata. Přidáme lžíci Podravka přísady, cukr a nasekanou chilli papričku. Dusíme cca 5 - 10 minut za občasného podlévání vodou. Přidáme uvařenou cizrnu a přilijeme asi 700 ml vody.
  2. 2.
    Přivedme k varu a přidáme nakrájený mangold. Vaříme dalších 5 - 10 minut.
  3. 3.
    Osolíme a opepříme podle chuti. Ragú podáváme teplé s opečeným chlebem.

Malé tajemství

Stejný recept můžete použít k přípravě fazolového ragú.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 334 / 1.396 - -
Tuky g 13,62 - -
- Nasycené mastné kyseliny g 1,75 - -
- Mononenasycené mastné kyseliny g 8,20 - -
- Polynenasycené mastné kyseliny g 2,53 - -
Sacharidy g 44,33 - -
Vláknina g 11,76 - -
Bílkoviny g 13,15 - -
Sůl g 0,35 0 0
Vitamín A μg 3.067,14 77 61
Vitamín D μg 0,00 0 0
Niacin mg 3,85 28 19
Kyselina pantotenová mg 0,56 8 8
Draslík (K) mg 831,88 22 22
Vápník (Ca) mg 137,34 14 14

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)