Rajčata a la Provence s aromatickou polentou

  • 18.07.2011.
  • Střední
  • 4
  • 40 min

Polenta byla kdysi považována za jídlo chudých. Dnešní gastronomie ji ale povýšila na úplně jinou úroveň. Spojila ji se surovinami, díky kterým se z ní stává specialita podávaná i v těch nejvybranějších restauracích. My vám přinášíme jednu z jejích možných variací, s rajčaty a la Provence.

Ingredience

  • 2x 390 g krájených rajčat s bazalkou a oreganem Podravka
  • 900 ml vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička Podravka přísady
  • 20 g másla
  • 200 g sýra gorgonzola
  • 225 g instantní kukuřičné krupice (polenta)

Příprava

  1. 1.
    Krájená rajčata Podravka vložte do zapékací misky, pokapejte olivovým olejem a pečte 30 minut v troubě rozehřáté na 220 °C.
  2. 2.
    Do vroucí vody dejte sůl, máslo a přimíchejte kukuřičnou krupici. Vařte za stálého míchání přibližně 2 minuty. Poté přimíchejte nakrájenou gorgonzolu.
  3. 3.
    Uvařenou polentu nalijte do formy a nechte vychladnout.

Servírování

Polentu podávejte s rajčatovou omáčkou. Talíř dozdobte listy rukoly nebo listy jiné listové zeleniny.

Rada

Nakrájenou polentu můžete před podáváním ještě opéct na pánvi do zlatavé barvy.