Ratatouille

  • 16.01.2019.
  • 4
  • 45 min

Kdo by neznal restovanou zeleninu s bylinkami a česnekem? Vhodná i jako doplněk k masitým pokrmům.

Ingredience

  • 1 lilek
  • 5 paprik (nejlépe různých barev)
  • 2 menší cukety
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • sůl
  • 2 lžíce sušených provensálských bylinek
  • 1 konzerva loupaných celých rajčat Podravka
  • velká miska
  • čerstvých bylinek (tymián, oregano, bazalka)
  • 1 dcl bílého vína
  • K dochucení: třtinový cukr, balzamikový ocet
  • Na ozdobu: bazalka, kvetoucí snítky tymiánu či oregana, kvetoucí snítky levandule

Příprava

  1. 1.
    Všechnu zeleninu očistíme a pokrájíme na přibližně stejné kousky, česnek stačí oloupat a přepůlit.
  2. 2.
    V kastrolu rozehřejeme olivový olej a postupně za občasného promíchání přidáváme zeleninu. Začneme lilkem, po několika minutách přidáme cibuli, česnek, sůl a provensálské koření. Po dalších několika minutách papriky, na závěr rajčata a cukety. Hned po nich nalijeme do směsi víno, zakryjeme pokličkou a necháme ještě asi 30 minut dusit.
  3. 3.
    Většinu čerstvých bylinek (necháme stranou trošku bazalky) vmícháme do ratatouille těsně před koncem varu, ještě tři minuty povaříme a pak vypneme plamen a pod pokličkou necháme pět minut rozležet. Ochutnáme, zda není potřeba přisolit, můžeme i přisladit třtinovým cukrem nebo přikyselit balzamikem (to záleží na chuti a zralosti zeleniny).
  4. 4.
    Ozdobíme bazalkou a kvítky tymiánu, oregana či levandule – nemusíme je samozřejmě mít všechny, použijeme zkrátka to, co zrovna kvete v květináči (pokud to není chemicky ošetřeno).