Příprava
-
1.
Všechnu zeleninu očistíme a pokrájíme na přibližně stejné kousky, česnek stačí oloupat a přepůlit.
-
2.
V kastrolu rozehřejeme olivový olej a postupně za občasného promíchání přidáváme zeleninu. Začneme lilkem, po několika minutách přidáme cibuli, česnek, sůl a provensálské koření. Po dalších několika minutách papriky, na závěr rajčata a cukety. Hned po nich nalijeme do směsi víno, zakryjeme pokličkou a necháme ještě asi 30 minut dusit.
-
3.
Většinu čerstvých bylinek (necháme stranou trošku bazalky) vmícháme do ratatouille těsně před koncem varu, ještě tři minuty povaříme a pak vypneme plamen a pod pokličkou necháme pět minut rozležet. Ochutnáme, zda není potřeba přisolit, můžeme i přisladit třtinovým cukrem nebo přikyselit balzamikem (to záleží na chuti a zralosti zeleniny).
-
4.
Ozdobíme bazalkou a kvítky tymiánu, oregana či levandule – nemusíme je samozřejmě mít všechny, použijeme zkrátka to, co zrovna kvete v květináči (pokud to není chemicky ošetřeno).