Řecký selský salát

  • 19.08.2004.
  • Snadné
  • 6
  • 30 min

Variací na téma řecké saláty je nepočítaně, ale neuděláte chybu, když se dáte do přípravy podle tohoto receptu. Salát je výtečný doplněk k jídlu, ale může být také samostatným chodem v období letních veder.

Ingredience

  • 500 g rajčat
  • 250 g okurek
  • 150 g cibule
  • 300 g zelené papriky
  • 50 g černých oliv bez pecek
  • 200 g sýru feta
  • Na salátovou zálivku:
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • ½ lžičky oregána
  • 1 lžička Podravky přísady do jídel

Příprava

  1. 1.
    Rajčata a okurky omyjte, cibuli nakrájejte na plátky.
  2. 2.
    Papriky omyjte a nakrájejte na proužky, feta sýr na kostičky a olivy na čtvrtky.
  3. 3.
    Zalijte směsí olivového oleje a octa, posypejte oregánem a Podravkou a vše dobře promíchejte.

Servírování

Tento chutný salát můžete podávat jako samostatné malý chod nebo s rybou a masem s grilu.

Rada

Salát okořeňte těsně před podáváním.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 276 / 1.154 - -
Tuky g 22,53 - -
Sacharidy g 12,01 - -
Vláknina g 2,78 - -
Bílkoviny g 8,90 - -
Sůl g 1,60 0 0
Vitamín A μg 1.405,25 35 28
Vitamín D μg 3,01 2 2
Vitamín E mg 3,85 17 17
Vitamín C mg 64,21 86 71
Draslík (K) mg 427,20 12 12
Vápník (Ca) mg 125,94 13 13
Fosfor (P) mg 169,89 21 21

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)