Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Řízky v omáčce z granátového jablka

  • 26.12.2005.
  • Snadné
  • 4 – 6
  • 100 min

Berberské ženy kdysi pomocí granátového jablka předpovídaly, kolik budou mít dětí: nakreslily na zemi kruh, do něj hodily zralé granátové jablko a počet zrn vně kruhu jim ukázal počet potomků. Jestli vám zbude nějaké zrno, zkuste se také podívat do budoucnosti!

Ingredience 4 – 6 

  • 1,5 kg vepřového karé vcelku
  • 1-2 lžíce Podravky
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky pepře
  • 3 lžíce oleje
  • 100 ml šťávy z granátového jablka
  • 50 g másla
  • 2-3 lžíce citronové šťávy
  • 20 g zrn granátového jablka

Příprava

  1. 1.
    Karé vcelku potřete Podravkou, prolisovaným česnekem a pepřem.
  2. 2.
    Přelijte zahřátým olejem, podlijte asi 100 ml teplé vody, pokryjte alobalem a pečte v zahřáté troubě na 200°C asi 35 minut.
  3. 3.
    Přelijte šťávou z granátového jablka a pečte dále do změknutí masa. Během pečení podle potřeby podlévejte vodou.
  4. 4.
    Pečené maso vyjměte a dejte na teplé místo.
  5. 5.
    Omáčku přeceďte a nalijte do menší nádoby. Přidejte máslo a citronovou šťávu a asi 10 minut povařte.
  6. 6.
    Přimíchejte zrna granátového jablka a nalijte na nakrájené teplé kotlety.

Servírování

Podávejte se salátem podle chuti.

Rada

Na tento pokrm použijte čerstvé granátové jablko. Šťávu z něj získáte nejjednodušeji v elektrickém odšťavňovači.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 489 / 2.044 - -
Tuky g 26,24 - -
Sacharidy g 4,74 - -
Vláknina g 0,29 - -
Bílkoviny g 55,33 - -
Sůl g 3,49 0 0
Vitamín A μg 275,37 7 6
Vitamín D μg 34,67 17 17
Vitamín C mg 53,78 72 60
Niacin mg 24,58 176 123
Draslík (K) mg 937,52 25 25
Vápník (Ca) mg 69,63 7 7
Fosfor (P) mg 530,69 66 66

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)