Řízky z mletého masa a čerstvého sýra

  • 14.04.2010.
  • Střední
  • 4
  • 30 min

Jídla z mletého masa jsou vždy v kuchyňském repertoáru vítána. Nabízíme vám variantu s čerstvým sýrem, Podravkou pikant a dalšími pečlivě vybranými složkami. Jako přílohu podávejte vařenou zeleninu a máte hotové jídlo.

Ingredience

  • 500 g mletého masa (telecího a vepřového)
  • 1 lžíce Podravky pikant
  • 1 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 200 g čerstvého kravského sýra
  • 1 lžíce strouhanky
  • olej na smažení

Příprava

  1. 1.
    Mleté maso vložte do hlubší mísy.
  2. 2.
    Přidejte Podravku pikant, vejce, prolisovaný česnek, petrželku a čerstvý kravský sýr. Směs dobře promíchejte a nechte asi půl hodiny odpočinout.
  3. 3.
    Z připravené směsi tvořte řízky a obalujte je ve strouhance.
  4. 4.
    Připravené řízky smažte na rozpáleném oleji po obou stranách 7-8 minut.

Servírování

K řízkům podávejte vařenou zeleninu (mrkev, květák, brokolici).

Rada

Čerstvý kravský sýr nejprve dobře sceďte a potom přidejte k masu.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 463 / 1.935 - -
Tuky g 35,11 - -
Sacharidy g 3,19 - -
Vláknina g 0,09 - -
Bílkoviny g 32,38 - -
Sůl g 4,47 0 0
Vitamín A μg 209,64 5 4
Vitamín D μg 22,34 11 11
Vitamín E mg 18,19 83 83
Niacin mg 15,13 108 76
Draslík (K) mg 465,26 13 13
Vápník (Ca) mg 63,16 6 6
Fosfor (P) mg 346,94 43 43

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)