Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Rizoto s houbami

  • 11.03.2008.
  • Snadné
  • 4
  • 35 min

Připravte si netradiční rizoto, v němž hrají hlavní roli houby 3 druhů. Každá přidá pokrmu něco ze své lahodné chuti a pikantní zálivka výrazné aroma ještě znásobí.

Ingredience

  • 200 g pórku
  • 50 g másla
  • 100 g celerové natě
  • 300 g hlívy ústřičné
  • 300 g žampiónů
  • 150 g hub shittake
  • 200 g rýže
  • Zálivka na rizoto:
  • bobkový list
  • 2-3 bobule jalovce
  • 50 ml bílého vína
  • 1 lžíce Podravky Pikant
  • 450 ml vody
  • 1 lžíce nasekané petrželky

Příprava

  1. 1.
    Připravíme zálivku na rizoto. Necháme projít varem vodu, přidáme bobkový list, bílé víno, Podravku pikant a jalovec. Vše povaříme 2-3 minuty.
  2. 2.
    Na roztopeném másle krátce opražíme pórek nakrájený na plátky a nakrájenou celerovou nať.
  3. 3.
    Přidáme hlívu ústřičnou, žampióny a shittake houby nakrájené na čtvrtiny. Houby se zeleninou dusíme asi 5 minut, potom přidáme rýži, zalijeme zálivkou a rizoto dusíme na mírném ohni 15 – 20 minut.
  4. 4.
    Během dušení přiléváme připravenou zálivku.

Servírování

Rizoto před podáváním posypeme nasekanou petrželovou natí a nastrouhaným parmezánem.

Rada

Pro přípravu rizota je velmi podstatné připravit zálivku, která poté výslednou chuť doplní a nikoliv nepřebije.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 359 / 1.501 - -
Tuky g 11,16 - -
Sacharidy g 60,56 - -
Vláknina g 3,86 - -
Bílkoviny g 5,30 - -
Sůl g 1,49 0 0
Vitamín A μg 512,00 13 10
Vitamín D μg 149,50 75 75
Vitamín C mg 15,71 21 17
Niacin mg 9,78 70 49
Draslík (K) mg 888,67 24 24
Vápník (Ca) mg 70,63 7 7
Fosfor (P) mg 239,92 30 30

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)