Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Ryba na lisabonský způsob

  • 13.06.2006.
  • Střední
  • 4 – 6
  • 40 min

O přímořských národech je známé, že umí chutně a především zdravě připravovat ryby a mořské plody. Tento recept pochází ze slunného Portugalska a jak by se dalo čekat, jídlo je lehké a nechybí v něm olivový olej.

Ingredience 4 – 6 

  • 500 g rajčat
  • 350 g cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 750 g brambor
  • 800 g filé z mořské štiky nebo tresky
  • 1 lžíce Podravka přísady
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • petržel
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • trochu pálivé papriky
  • 100 ml olivového oleje

Příprava

  1. 1.
    Nakrájíme rajčata, cibuli, česnek a oloupané brambory na kolečka a rybí filé na větší kousky.
  2. 2.
    Do nádoby poskládáme střídavě do vrstev rajčata, brambory, cibuli, česnek a ryby. Brambory a rybu posypeme trochou Podravka přísady, soli a pepře. Skládáme, dokud nespotřebujeme všechny složky, přičemž poslední vrstvou budou brambory.
  3. 3.
    Přidáme ješte nasekanou petrželovou nať, bobkový list a všechno dochutíme sladkou a pálivou paprikou. Přelejeme 100 ml vody a olivovým olejem.
  4. 4.
    Přikryté vaříme na mírném ohni bez míchání. Podle potřeby potřeseme nádobou. Jakmile jsou brambory měkké, pokrm je hotový.

Servírování

Rybu na lisabonský způsob můžeme podávat jako samostatný rybí pokrm při různých příležitostech a v každém ročním období, pokrm je vhodný na dny půstu.

Rada

Tento pokrm můžete připravit také v troubě v zapékací misce. Místo poklice použijte alobal. Zapékejte půl až tři čtvrtě hodiny.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 352 / 1.471 - -
Tuky g 12,08 - -
Sacharidy g 33,61 - -
Vláknina g 4,10 - -
Bílkoviny g 28,13 - -
Sůl g 2,16 0 0
Vitamín A μg 581,05 15 12
Vitamín D μg 58,66 29 29
Vitamín C mg 47,69 64 53
Niacin mg 10,66 76 53
Draslík (K) mg 1.533,02 41 41
Fosfor (P) mg 377,77 47 47
Magnézium mg 85,60 29 21

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)