Rybí cartoccio s hráškem

  • 28.10.2015.
  • Střední
  • 4
  • 25 min

Připravujte rybu v netradiční kapse z pečicího papíru, která zachová veškerou chuť a vůni.

Ingredience

  • 4 bílé rybí filety (štikozubec, mořský okoun) - cca 600 g
  • 1 - 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce Podravka přísady
  • 6 lžic panenského olivového oleje
  • 1 - 2 červené cibule
  • strouhaná nebo jemně nasekaná citronová kůra
  • Hrachová kaše:
  • 450 g mraženého hrášku
  • 1 malá cibule
  • 1 kostka slepičího bujónu Podravka
  • 20 g másla

Příprava

  1. 1.
    Rybí filé pokapeme citrónovou šťávou a posypeme lžící Podravka přísady. Z pečícího papíru si připravíme kapsu.
  2. 2.
    Papír potřeme olivovým olejem, položíte na něj filety, které pokryjeme cibulovými kroužky a citrónovou kůrou. Zakápneme olivovým olejem a zavřeme kapsu. Kapsu vložíme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 220 °C cca 10 minut.
  3. 3.
    Mražený hrášek uvaříme ve 250 ml vroucí vody, do které přidáme nakrájenou cibuli a slepičí bujón. Přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Hrášek vytáhneme, přidáme máslo a v případě potřeby i trochu vody, v níž se hrášek vařil. Rozmixujeme ručním mixérem.
  4. 4.
    Hrachovou kaši podáváme s pečenou rybou.

Malé tajemství

Cartoccio představuje způsob tepelného zpracování v papírovém sáčku (kapse). Hlavním cílem je vytvořit páru a zachovat vlhkost v potravinách. Tímto způsobem také udržujete intenzitu vůně a chuť pokrmu. Kapsa al cartoccio musí být otevřena na až stole, aby se příjemná vůně pokrmu uvolnila přímo před vámi v pravý čas.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 518 / 2.165 - -
- Nasycené mastné kyseliny g 9,60 - -
- Mononenasycené mastné kyseliny g 16,69 - -
Sacharidy g 23,18 - -
Vláknina g 7,51 - -
Sůl g 0,31 0 0
Vitamín A μg 1.386,35 35 28
Vitamín D μg 57,00 29 29
Kyselina pantotenová mg 1,32 19 19
Draslík (K) mg 733,81 20 20
Vápník (Ca) mg 78,17 8 8
Fosfor (P) mg 442,86 55 55

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)