Rýžové kuličky

  • 03.09.2006.
  • Snadné
  • 4
  • 45 min

Říká se, že rýže je strážkyní štíhlé linie, takže nemusíte mít obavy z rýžových kuliček. Jsou výborné jako příloha i jako teplý předkrm – vždy chutné, zdravé a rychlé na přípravu.

Viz všechny obrázky

Ingredience

  • 50 g másla
  • 80 g cibule
  • 200 g rýže kulatozrnná Lagris
  • špetka šafránu
  • 500 ml vody
  • 1 lžíce Podravka přísady Natur
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 200 g čerstvého sýra
  • 1 lžíce nakrájené bazalky
  • 80 g mouky
  • 1 vejce
  • rostlinný olej

Příprava

  1. 1.
    Na másle opečeme nasekanou cibuli, přidáme propláchlou rýži a vše spolu cca 1 minutu dusíme. Poté přidáme šafrán, zalijeme vodou, ochutíme Podravka Naturou a společně dusíme ještě 5 min.
  2. 2.
    Hrnec s rýží odstavíme z plotny, přidáme nastrouhaný parmezán, scezený čerstvý sýr, nasekanou bazalku, dáme do chladna přikryté cca na 2 hodiny.
  3. 3.
    Do směsi vmícháme 50g mouky, vejce, řádně promícháme a vytvarujeme kuličky. Vyválíme je ve zbytku mouky a fritujeme (či smažíme na pánvi ve velké vrstvě oleje) přibližně 5 minut.
  4. 4.
    Osmažené kuličky dáme na ubrousek, aby odsál přebytečný tuk.

Servírování

Podáváme jako teplý předkrm, přílohu či hlavní chod s oblíbeným salátem.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 672 / 2.809 - -
Tuky g 40,37 - -
Sacharidy g 62,22 - -
Vláknina g 1,28 - -
Bílkoviny g 14,92 - -
Sůl g 3,75 0 0
Vitamín A μg 715,35 18 14
Vitamín D μg 17,60 9 9
Vitamín E mg 18,36 83 83
Niacin mg 4,28 31 21
Draslík (K) mg 145,04 4 4
Vápník (Ca) mg 213,85 21 21
Fosfor (P) mg 227,02 28 28

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)