Salát Fantazie

  • 23.03.2006.
  • Snadné
  • 6 – 8
  • 40 min

Salát, který se hodí takřka ke každému jídlu, a může být i samostatným chodem.

Ingredience 6 – 8 

  • 150 g zeleného (hlávkového) salátu
  • 150 g čekanky
  • 1 paprika
  • 2 mladé cibulky
  • 1 okurka
  • 2 rajčata
  • 2 ředkvičky
  • Na salátovou zálivku:
  • 100 ml vody
  • 1-2 lžíce octa
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky Podravka s bylinkami

Příprava

  1. 1.
    Zelený salát a čekanku očistěte a omyjte. Z papriky odstraňte semínka a nakrájejte ji na proužky. Z okurek odstraňte semínka a nakrájejte je na plátky.
  2. 2.
    Mladou cibulku nakrájejte na kolečka a rajčata a ředkvičky na plátky. Všechny suroviny poskládejte na mísu nebo na talíř.
  3. 3.
    Smíchejte Podravku s bylinkami s vodou a octem a nechte asi 15 minut odstát.
  4. 4.
    Potom přimíchejte olej a zálivku (dresing) nalijte na salát bezprostředně před podáváním.

Servírování

Podle přání ozdobte salát na plátky nakrájenými, natvrdo vařenými vejci a na kostičky nakrájeným polotvrdým sýrem.

Rada

Salát můžete podávat jako studený předkrm nebo jako malou svačinu.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 60 / 251 - -
Tuky g 3,65 - -
Sacharidy g 6,94 - -
Vláknina g 2,06 - -
Bílkoviny g 1,20 - -
Sůl g 0,94 0 0
Vitamín A μg 1.108,94 28 22
Vitamín E mg 3,58 16 16
Vitamín C mg 28,61 38 32
Niacin mg 0,60 4 3
Draslík (K) mg 207,10 6 6
Vápník (Ca) mg 32,77 3 3
Fosfor (P) mg 22,37 3 3

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)