Salát s cizrnou

  • 11.03.2008.
  • Snadné
  • 4
  • 20 min

Tento salát z různých ingrediencí hýří barvami a díky Podravka Natuře získá aroma středomořských bylinek. Můžete ho podávat samostatně nebo k pečenému masu.

Ingredience

  • 250 g cizrny Lagris
  • 300 g cherry rajčátek
  • 200 g čerstvých okurek
  • 80 g stopek celeru
  • 4 jarní cibulky
  • 100 g sladké kukuřice
  • 1 svazek kopru
  • 1 svazek petrželové natě
  • 1 lžička Podravka Natury
  • Dressing na salát
  • 80 ml olivového oleje
  • 1 lžička hořčice
  • 2 zarovnané lžičky Podravka Natury
  • 3-4 lžíce citronové šťávy

Příprava

  1. 1.
    Podle návodu uvařenou cizrnu dobře scedíme a dáme do hlubší misky.
  2. 2.
    Přidáme nakrájená cherry rajčátka, čerstvou okurku, stopky celeru, mladou cibulku a kukuřici.
  3. 3.
    Přidáme nasekaný kopr a petrželovou nať, posypeme Podravka Naturou a všechno dobře promícháme.
  4. 4.
    Potraviny v misce necháme vychladnout a mezitím si připravíme dressing. Olivový olej smícháme s hořčicí, Podravka Naturou a citronovou šťávou.

Servírování

Vychlazený salát podáváme s připraveným dressingem.

Malé tajemství

Aby si salát zachoval čerstvost (aby nezvadl), dressing necháme v oddělené misce a polejeme jím salát až těsně před konzumací.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 323 / 1.350 - -
Tuky g 20,36 - -
Sacharidy g 30,91 - -
Vláknina g 7,38 - -
Bílkoviny g 8,09 - -
Sůl g 0,59 0 0
Vitamín A μg 699,57 17 14
Vitamín E mg 4,32 20 20
Vitamín C mg 28,56 38 32
Niacin mg 2,69 19 13
Draslík (K) mg 602,00 16 16
Vápník (Ca) mg 87,22 9 9
Fosfor (P) mg 161,82 20 20

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)