Salát s tuňákem

  • 09.10.2006.
  • Snadné
  • 4
  • 35 min

Tuňákových pomazánek a salátů je skoro tolik, kolik je domácností a každý má nějaké své tajemství nebo tajnou surovinu. My jsme připraveni prozradit vám každý detail, týkající se přípravy “našeho” tuňákového salátu.

Ingredience

  • 300 g filety tuňáka v rostlinném oleji
  • 150 g rokety
  • 150 g jablek
  • 200 g čerstvých malých rajčat
  • 3 vařená vejce
  • 1 lžíce kapar
  • Na salátovou zálivku:
  • 2 lžičky Podravky pikant
  • 2-3 lžíce vařící vody
  • 2-3 lžíce jablečného octa
  • 50 ml olivového oleje
  • 2 lžičky sojové omáčky
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky

Příprava

  1. 1.
    Filety tuňáka dobře sceďte a vložte do hlubší mísy.
  2. 2.
    Přidejte roketu, na kostičky nakrájené jablko, malá rajčátka, nakrájená vařená vejce a kapary, předem omyté pod tekoucí vodou.
  3. 3.
    Salátovou zálivku připravíte takto: Podravku pikant přelijte vodou a nechte stát asi 5 minut.
  4. 4.
    Potom přimíchejte jablečný ocet, olivový olej, sojovou omáčku, prolisovaný česnek a nasekanou bazalku.

Servírování

Salát lehce promíchejte, přelijte připravenou zálivkou a podávejte.

Rada

Salátovou zálivku můžete servírovat zvlášť.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 374 / 1.563 - -
Tuky g 21,95 - -
Sacharidy g 16,36 - -
Vláknina g 2,43 - -
Bílkoviny g 28,42 - -
Sůl g 2,78 0 0
Vitamín A μg 743,12 19 15
Vitamín D μg 196,50 98 98
Vitamín C mg 13,09 17 15
Niacin mg 15,08 108 75
Draslík (K) mg 419,39 11 11
Vápník (Ca) mg 68,01 7 7
Fosfor (P) mg 327,18 41 41

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)