Salát z brambor a mrkve na marocký způsob

  • 19.10.2015.
  • Střední
  • 6
  • 70 min

Tento jednoduchý pokrm z brambor podávaný s lahodnou smetanou, majonézou a česnekovým dresingem vás v mžiku přenese do marocké restaurace.

Ingredience

  • 800 g nových brambor, střední velikosti
  • 400 g mrkve
  • 1 kořenící směsi Podravka na pečené brambory
  • 50 ml olivového oleje
  • 75 g plněných oliv
  • 1 hrst petržele s plochým listem
  • Dresing:
  • 300 g zakysané smetany
  • 80 g majonézy
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce nasekaných lístků koriandru
  • sůl
  • mletý černý pepř

Příprava

  1. 1.
    Očistěte, omyjte a osušte brambory. Každý brambor překrojte na polovinu. Mrkev oloupejte, umyjte a nakrájejte na kousky.
  2. 2.
    Brambory a mrkev vložte do pekáče. Posypte kořenící směsí, pokapejte olivovým olejem a dobře promíchejte. Pečte dozlatova v mírně vyhřáté troubě při teplotě 200 °C po dobu 50 až 60 minut. Pečené brambory dejte do servírovací mísy, přidejte okapané olivy, nasekanou petrželku a promíchejte.
  3. 3.
    Připravte dresing ze zakysané smetany, majonézy, utřeného česneku a nakrájených lístků koriandru. Přidejte sůl a pepř podle chuti. Dresing přidejte do bramborového salátu a servírujte.

Malé tajemství

Škrobové brambory jsou těmi nejlepšími pečenými bramborami. Chcete-li zjistit, zda jste vybrali škrobovou odrůdu, bramboru rozkrojte. Trocha lepkavé bílé látky na čepeli nože indikuje vysoký obsah škrobu, což znamená, že jsou brambory ideální pro pečení.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 348 / 1.455 - -
Tuky g 23,69 - -
- Nasycené mastné kyseliny g 6,28 - -
- Mononenasycené mastné kyseliny g 11,32 - -
- Polynenasycené mastné kyseliny g 5,14 - -
Sacharidy g 30,05 - -
Vláknina g 5,66 - -
Bílkoviny g 6,35 - -
Sůl g 0,25 0 0
Vitamín A μg 19.084,36 477 382
Vitamín D μg 3,04 2 2
Niacin mg 3,58 26 18
Kyselina pantotenová mg 0,72 10 10
Draslík (K) mg 900,09 24 24
Vápník (Ca) mg 127,73 13 13

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)