Sarma s uzeným masem

  • 03.12.2007.
  • Obtížné
  • 4 – 6
  • 180 min

Sarma je turecký název a skrývá masovou náplň, která je zabalena v listech zelí nebo v listech vinné révy. Obvykle ji podáváme s bramborovou kaší nebo s domácím chlebem. Tato pochoutka se zakořenila především mezi našimi novoročními pokrmy.

Ingredience 4 – 6 

  • 1 hlávka bílého zelí (1 kg)
  • 300 g krájeného kyselého zelí
  • 500 g uzených žebírek
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička celého pepře
  • Na náplň:
  • 1 lžíce oleje
  • 200 g cibule
  • 30 g nadrobno nakrájené slaniny
  • 600 g mladého mletého hovězího
  • 200 g mletého vepřového
  • 4 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 80 g rýže
  • 100 ml vody
  • 1 lžička červené mleté papriky
  • ½ lžičky pepře
  • 1 lžička Podravky
  • Na zahuštění:
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ½ lžičky červené mleté papriky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 300 ml vody

Příprava

  1. 1.
    Na lžíci oleje osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu.
  2. 2.
    Maso, prolisovaný česnek, orestovanou cibuli, slaninu, vejce, rýži, vodu, červenou mletou papriku, pepř, Podravku a sůl dobře promíchejte.
  3. 3.
    Listy zelí oddělte, vykrojte silnou střední část a omyjte je pod tekoucí vodou.
  4. 4.
    Připravené listy naplňte masovou směsí a srolujte.
  5. 5.
    Polovinu krájeného zelí prostřete na dno nádoby, naskládejte nakrájená žebírka, na ně připravené sarmy, přidejte bobkový list, celý pepř a pokryjte zbylým nakrájeným zelím
  6. 6.
    Zalijte vodou a vařte na mírném ohni asi 2 hodiny.
  7. 7.
    Na jíšku osmahněte na oleji mouku dozlatova.
  8. 8.
    Za stálého míchání přidejte mletou červenou papriku, rajčata a vodu.
  9. 9.
    Potom přimíchejte jíšku do sarmy a ještě krátce povařte.

Servírování

Sarmu podávejte s vařenými brambory.

Rada

Místo žebírek můžete použít plátky masité slaniny.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 1371 / 5.731 - -
Tuky g 93,72 - -
Sacharidy g 98,14 - -
Vláknina g 2,45 - -
Bílkoviny g 36,23 - -
Sůl g 4,06 0 0
Vitamín A μg 101,99 3 2
Vitamín D μg 30,93 15 15
Vitamín E mg 8,01 36 36
Vitamín C mg 32,02 43 36
Draslík (K) mg 1.036,14 28 28
Vápník (Ca) mg 134,41 13 13
Fosfor (P) mg 397,53 50 50

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)