Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Slávky “na buzaru”

  • 11.08.2005.
  • Snadné
  • 4
  • 25 min

Co říci o známé specialitě – slávky na buzaru? Milovníci škeblí přiznávají, že nemají slov, která by popsala skvělou chuť masa slávek ve fantastické omáčce! A je to tak jednoduché!

Ingredience

  • 1,5 kg slávek
  • 150 ml olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhanky
  • 4 lžíce nasekané petrželky
  • 200 ml bílého vína
  • 1 lžička Podravka přísady do jídel
  • pepř

Příprava

  1. 1.
    Slávky dobře očistěte a omyjte.
  2. 2.
    Na zahřátý olivový olej přidejte prolisovaný česnek, strouhanku, petrželku, víno, Podravka přísadu a pepř.
  3. 3.
    Přidejte slávky a vařte polozakryté, dokud se slávky neotevřou.

Servírování

Podávejte s bílým chlebem.

Rada

Při nákupu slávek dejte pozor, aby byly čerstvé čili pevně zavřené. Škeble, které jsou otevřené v syrovém stavu, určitě nejsou čerstvé a nedoporučují se ke konzumaci.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 676 / 2.826 - -
Tuky g 42,86 - -
Sacharidy g 17,46 - -
Vláknina g 0,24 - -
Bílkoviny g 45,27 - -
Sůl g 3,49 0 0
Vitamín A μg 698,01 17 14
Vitamín E mg 10,55 48 48
Vitamín C mg 32,96 44 37
Niacin mg 14,74 105 74
Draslík (K) mg 1.266,82 34 34
Fosfor (P) mg 754,89 94 94
Magnézium mg 135,36 45 34

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)