Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Soba-nudle se zeleninou

  • 21.12.2005.
  • Střední
  • 4
  • 50 min

Soba nudle se podobají špagetám. Originálně se připravují ze směsi pohankové a pšeničné mouky, nebo jen z pohankové mouky. Jejich výroba se stala v Japonsku turistickou atrakcí. Existují i varianty, tak např. cha soba obsahují také čajové lístky.

Ingredience

  • 300 g vepřového filé
  • 250 g nudlí z integrální pšeničné mouky (soba)
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžičky Podravka přísady
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 140 g cibule
  • 500 g čerstvého zelí
  • 150 g čerstvé červené papriky
  • 800 ml vody
  • Na omáčku:
  • 50 ml japonské sójové omáčky (choya)
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce mirinu (japonské sladké rýžové víno na vaření)
  • 2 žlice saké (rýžové víno)

Příprava

  1. 1.
    Vepřové filé, papriku a čerstvé zelí nakrájejte na tenké nudličky a cibuli na plátky.
  2. 2.
    Na dvou lžících oleje orestujte cibuli a filé. Přidejte zázvor, nasekaný česnek, lžičku Podravka přísady a pečte za stálého míchání 7 - 8 minut.
  3. 3.
    Pečené filé s cibulí vyndejte z pánve a dejte na teplé místo.
  4. 4.
    Ve stejné pánvi na zbylém oleji opečte papriku a čerstvé zelí. Přidejte lžičku Podravky a dohromady pečte asi 10 minut. K zelí přidejte připravené filé, sezamový olej, dobře promíchejte a odtáhněte z ohně.
  5. 5.
    Těstovinu uvařte, sceďte a přidejte k připravené zelenině.
  6. 6.
    Ze sójové omáčky, hnědého cukru, mirinu a saké připravte omáčku.
  7. 7.
    Omáčku nalijte na těstoviny se zeleninou, vše dobře promíchejte a zahřejte.

Servírování

Podávejte teplé.

Rada

Papriku, cibuli, zelí a filé můžete nakrájet půl až hodinu před přípravou jídla. Tak si urychlíte samotnou přípravu.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 539 / 2.253 - -
Tuky g 23,56 - -
Sacharidy g 56,58 - -
Vláknina g 6,55 - -
Bílkoviny g 23,55 - -
Sůl g 4,22 0 0
Vitamín A μg 452,17 11 9
Vitamín D μg 9,00 5 5
Vitamín C mg 77,44 103 86
Niacin mg 11,25 80 56
Draslík (K) mg 856,27 23 23
Vápník (Ca) mg 114,91 11 11
Fosfor (P) mg 294,15 37 37

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)