Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Druh cookies: Technické informace, Marketing
Nastavení

Srnčí řízky

  • 19.03.2004.
  • Obtížné
  • 4 – 6
  • 120 min

Při čtení tohoto receptu, se vám může stát, že náhle dostanete hlad. Když se rozhodnete jídlo připravit, nenechte se odradit dobou přípravy, protože již s prvními vůněmi pocítíte velké potěšení z vynaložené práce.

Ingredience 4 – 6 

  • 1 kg srnčích řízků
  • 50 ml oleje
  • 200 g cibule
  • 50 g slaniny
  • 100 g celeru
  • 100 g petržele
  • 150 g mrkve
  • 100 ml prolisovaných rajčat
  • petrželová nať
  • 1 lžíce švestkových povidel
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • Na marinádu:
  • 1 lžíce Podravky
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml bílého vína
  • 1 bobkový list
  • 1-2 hřebíčky
  • 1 lžička jalovce

Příprava

  1. 1.
    Víno rozřeďte 200 – 300 ml vody a povařte. Přidejte bobkový list, hřebíček, jalovec, nahrubo nasekaný česnek a Podravku.
  2. 2.
    Marinádu vařte na mírném ohni asi deset minut, nechte vychladnout a potom nalijte na připravené řízky. Nechte je asi 3 hodiny marinovat na chladném místě.
  3. 3.
    Poté řízky opečte po všech stranách na zahřátém oleji. Přidejte nakrájenou slaninu, cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev a petržel a na plátky nakrájený celer. Řízky podlijte směsí vína, ve kterém se marinovaly a duste v polozakryté nádobě asi 30 minut.
  4. 4.
    Potom přidejte švestková povidla, která jste zředili 2 – 3 lžícemi vody, prolisovaná rajčata a zbylou marinádu společně s kořením. Duste dále na mírném ohni asi 40 minut, dokud maso nezměkne.
  5. 5.
    Před koncem přimíchejte škrobovou močku, rozmíchanou s trochou vody a krátce provařte.

Servírování

Srnčí řízky podávejte s polentou (kukuřičnou kaší).

Rada

Místo povidel můžete použít asi 50 g sušených švestek bez pecek.

Poznámka

Toto jídlo můžete i zmrazit.
Mražení: Řízky s omáčkou vložte do odpovídajícího obalu a dejte zmrazit.
Rozmražení: Přes noc nechte řízky v ledničce, potom je zahřívejte v nádobě s vodou.
Trvanlivost: 30 až 60 dní.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 569 / 2.378 - -
Tuky g 27,00 - -
Sacharidy g 12,00 - -
Vláknina g 2,00 - -
Bílkoviny g 52,00 - -
Sůl g 2,66 0 0
Vitamín A μg 8.051,00 201 161
Vitamín D μg 21,00 11 11
Vitamín C mg 26,00 35 29
Niacin mg 12,00 86 60
Draslík (K) mg 998,00 27 27
Vápník (Ca) mg 70,00 7 7
Fosfor (P) mg 461,00 58 58

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)