Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Srnčí v marinádě

  • 12.03.2007.
  • Střední
  • 4
  • 120 min

Maso nakrájené na kostky naložíme a necháme přes noc odležet. Mimo to, že maso změkne a marináda potlačí specifickou vůni zvěřiny, marináda nám poslouží i na podlévání masa při dušení. Úsporné a výsledek velice chutný.

Ingredience

  • 1 kg srnčího masa
  • 70 ml oleje
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 50 ml vína prosseco
  • Suroviny na marinádu
  • 200 g cibule
  • 200 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 1 petržel
  • 1,5 l vody
  • 100 ml vinného octu
  • 100 ml červeného vína
  • 3 bobkové listy
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce Podravka přísady pikant
  • pepř

Příprava

  1. 1.
    Nejprve si připravíme marinádu. Cibuli nakrájíme na kolečka, mrkev, celer a petržel nastrouháme. Vložíme do vody s octem, červeným vínem, bobkovým listem, česnekem, pepřem, Podravka přísadou pikant. Vše povaříme a následně vychladíme.
  2. 2.
    Zvěřinu nakrájíme na kostičky, zalijeme studenou marinádou a přes noc necháme na chladném místě.
  3. 3.
    Marinádu scedíme. Na rozpálený olej přidáme maso se zeleninou a podusíme. Maso dusíme, dokud nezměkne, průběžně jej podléváme marinádou (cca 1,5 hodiny).
  4. 4.
    Když maso změkne, přidáme koncentrovaný rajčatový protlak a prosseco.

Servírování

Podáváme teplé s vařenými haluškami nebo bramborovými noky.

Rada

Pokud máte rádi omáčku sladší, můžete během dušení přidat několik švestek, fíků nebo lžíci cukru.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 674 / 2.817 - -
Tuky g 25,71 - -
Sacharidy g 17,75 - -
Vláknina g 2,98 - -
Bílkoviny g 82,80 - -
Sůl g 3,69 0 0
Vitamín A μg 14.099,80 352 282
Vitamín D μg 30,00 15 15
Vitamín E mg 13,82 63 63
Niacin mg 17,86 128 89
Draslík (K) mg 1.296,47 35 35
Fosfor (P) mg 667,83 83 83
Magnézium mg 95,23 32 24

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)