Steaky z tuňáka s rukolou a kukuřičným salátem

  • 25.04.2013.
  • Střední
  • 4
  • 25 min

S těmito steaky z tuňáka s rozmarýnem nemůžete udělat chybu. Pokrm servírujte na honosném lůžku z rukoly a kukuřičného salátu, v kombinaci s kousky červeného pomeranče.

Ingredience

  • 800 g filetu z čerstvého tuňáka
  • 1 polévková lžíce Podravka přísada
  • Marináda:
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 snítka fenyklu
  • 4 stroužky česneku
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • K servírování:
  • 100 g rukolových listů
  • 70 g kukuřicového salátu
  • 1 červený pomeranč (100 g)
  • 8 černých oliv
  • balzamikový ocet

Příprava

  1. 1.
    Tuňáka opláchněte, osušte a nakrájejte na malé steaky.
  2. 2.
    Připravte marinádu z nasekaných lístků rozmarýnu, fenyklu, česneku a olivového oleje. Steaky z tuňáka ochuťte Podravka přísadou, vložte do připravené marinády a nechejte marinovat po dobu asi 10 minut.
  3. 3.
    Marinované steaky zprudka osmahněte na rozpálené pánvi po obou stranách tak, aby ve středu steak zůstal růžový.
  4. 4.
    Na talíři vytvořte lůžko z rukoly a kukuřičného salátu, na který položte steak ozdobený kousky červeného pomeranče a přelitý trochou marinády. Na závěr pokrm pokapejte olivovým olejem a balzamikovým octem.

Rada

Dokonale připravené steaky z tuňáka by měly být dobře opečeny na vnější straně a růžové a měkké uvnitř. Tuňák velmi snadno vysychá, proto jej udržujte v šťavnaté vložením do mírně teplého olivového oleje.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 521 / 2.178 - -
Tuky g 20,14 - -
Sacharidy g 6,73 - -
Vláknina g 2,81 - -
Bílkoviny g 48,00 - -
Sůl g 2,65 0 0
Vitamín A μg 5.772,96 144 115
Vitamín D μg 430,00 215 215
Vitamín C mg 18,58 25 21
Niacin mg 26,63 190 133
Draslík (K) mg 781,66 21 21
Vápník (Ca) mg 94,02 9 9
Fosfor (P) mg 535,06 67 67

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)