Středomořská rapsodie

  • 01.07.2013.
  • Snadné
  • 4
  • 15 min

Špagety s rajčatovou omáčkou a tuňákem, ozdobené lístky čerstvé bazalky, lehce posypané strouhaným ovčím sýrem si nejlépe užijete se sklenkou dobrého bílého vína.

Ingredience

  • 600 g špaget Podravka
  • 1 lžička olivového oleje
  • 60 g cibule
  • 100 ml Podravka pasírovaných rajčat
  • 80 g oliv
  • 1 lžička kapar
  • 1 lžička Podravka přísady Středomořské
  • 1 lžička cukru
  • 100 ml bílého vína
  • 150 g tuňáka v oleji
  • snítky petrželové natě
  • sůl, pepř
  • strouhaný ovčí sýr nebo parmezán

Příprava

  1. 1.
    Špagety uvaříme podle návodu na obalu, scedíme a vychladíme.
  2. 2.
    Na lehce zahřátém olivovém oleji orestujeme cibuli a přidáme pasírovaná rajčata. Přivedeme k varu, přidáme cukr a Podravka přísadu Středomořskou. Zalijeme vínem a necháme chvíli probublávat.
  3. 3.
    Přidáme scezeného tuňáka, olivy, kapary a ochutíme solí a pepřem podle chuti.

Servírování

Špagety servírujeme přelité omáčkou, posypané strouhaným sýrem a ozdobené lístky bazalky či nasekanými bylinkami.

Rada

Scezené špagety můžete rovnou vmíchat do připravené rajčatové omáčky.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 472 / 1.973 - -
Tuky g 23,50 - -
Sacharidy g 36,98 - -
Vláknina g 7,01 - -
Bílkoviny g 27,89 - -
Sůl g 5,48 0 0
Vitamín A μg 3.497,91 87 70
Vitamín D μg 137,80 69 69
Niacin mg 16,82 120 84
Kyselina pantotenová mg 1,21 17 17
Draslík (K) mg 1.525,24 41 41
Vápník (Ca) mg 186,24 19 19
Fosfor (P) mg 339,03 42 42

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)