Středomořské gnocchi

  • 06.11.2014.
  • Střední
  • 4
  • 90 min

Pokud máte rádi jídlo typu Mare-a-Monte, které je populární ve středomořských zemích, zkuste tuto jedinečnou kombinaci mořských plodů a hub ochucených limetkovou šťávou a brandy. Tyto pokrmy se podávají s domácími gnocchi jako impozantní vrchol vaší slavnostní večeře.

Viz všechny obrázky

Ingredience

  • 600 g ocásků z krevet nebo mořských ráčků
  • 2 lžička Podravka přísady Středomořské
  • 150 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 limetka
  • 1 lžička kapar (5 gramů)
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g mladých (zavřených) žampionů
  • 150 g hříbků Porcini
  • 20 ml brandy
  • 1 kostka zeleninového bujónu Podravka
  • 200 ml Podravka pasírovaných rajčat
  • 100 ml smetany
  • mletý černý pepř
  • Bramborové gnocchi:
  • cca 1 kg škrobových brambor
  • 300 - 350 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 2 lžičky soli
  • špetka muškátového oříšku

Příprava

  1. 1.
    Krevety posypeme Podravka přísadou Středomořskou a necháme marinovat.
  2. 2.
    Do hrnce přidáme 2 - 3 lžíce olivového oleje a orestujeme marinované krevety. Šťávu z jedné limetky vymačkáme do hrnce, přidámee kapary, zbývající olivový olej a utřený česnek. Jakmile budou mořské plody uvařeny, přidáme nakrájené hříbky a žampiony, vmícháme brandy a jednu kostku zeleninového bujónu Podravka. Přilijeme vodu, přivedeme ji k varu, přidáme pasírovaná rajčata a povaříme. Poté přidáme smetanu a mletý pepř.
  3. Bramborové gnocchi

  4. 1.
    Brambory uvaříme ve slupce, ihned oloupeeme a protlačíme přes síto. Přidáme máslo a necháme vychladnout. Poté přidáme vejce, mouku, sůl a muškátový oříšek. Lehce mícháme, dokud nevznikne měkké těsto.
  5. 2.
    Těsto vyválíme na pomoučeném vále do válečku. Nakrájíme a vytvarujeme do gnocchi. Vaříme ve velkém hrnci s vroucí vodou. Gnocchi jsou hotové, jakmile vyplavou na hladinu. Přebytečnou vodu slijeme.

Servírování

Podávejte s vařenými gnocchi.

Rada

Pro přípravu gnocchi jsou nejlepší škrobové brambory. Zda je zvolená odrůda pro gnocchi správná, poznáte, když rozříznete syrovou bramboru. Pokud na řezu vidíte bělavou tekutinu, která se lepí na nůž, máte správný druh brambor, který méně absorbuje vodu, spotřebuje méně mouky a vaše domácí gnocchi budou mít tu správnou konzistenci.