Sulc

  • 13.04.2006.
  • Obtížné
  • 6 – 8
  • 200 min

Toto populární jídlo můžete podávat jako předkrm svátečního oběda nebo večeře, ale také jako samostatný chod.

Ingredience 6 – 8 

  • 5 vepřových nožiček
  • 750 g vepřové hlavy a kližky
  • 80 g mrkve
  • 40 g petržele
  • 50 g cibule
  • 10 zrnek pepře
  • 3 bobkové listy
  • 3 l vody
  • 50 ml octa
  • 1 lžíce Podravky

Příprava

  1. 1.
    Nožičky, vepřovou hlavu a kližky dobře očistěte a omyjte (nožičky předtím nasekejte). Mrkev, petržel a cibuli očistěte, omyjte a nakrájejte na kolečka.
  2. 2.
    Do větší nádoby nalijte studenou vodu, vložte maso, sůl, zrnka pepře, bobkový list, Podravku a ocet a vařte na mírném ohni asi 3 hodiny. Zeleninu přidejte, až když je maso napůl měkké.
  3. 3.
    Když je maso uvařené, vyjměte ho z vody, oddělte od kostí a nakrájejte na menší kousky. Vodu potom sceďte, nechte trochu vychladnout a potom setřete z povrchu tuk.
  4. 4.
    Nakrájené maso dejte do mělké nádoby, přidejte zeleninu a zalijte vlažným vývarem, ve kterém se maso vařilo. Nechte ztuhnout na chladném místě.

Servírování

Sulc nakrájejte na kostičky, přelijte olejem, octem, opepřete a podávejte s plátky cibule.

Rada

Jestli chcete sulc s méně masa nebo zeleninový sulc, můžete použít lístky želatiny nebo želatinu v prášku.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 607 / 2.537 - -
Tuky g 42,43 - -
Sacharidy g 6,29 - -
Vláknina g 0,67 - -
Bílkoviny g 45,75 - -
Sůl g 2,72 0 0
Vitamín A μg 2.715,87 68 54
Vitamín D μg 11,25 6 6
Vitamín C mg 12,35 16 14
Niacin mg 6,26 45 31
Draslík (K) mg 714,99 19 19
Vápník (Ca) mg 91,68 9 9
Fosfor (P) mg 280,86 35 35

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)