Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Svíčková na smetaně

  • 15.06.2006.
  • Střední
  • 6 – 8
  • 75 min

Snad každá babička má pečlivě uschovaný recept, na tu zaručeně nejlepší svíčkovou na smetaně. Proto jsme neváhali a požádali jednu z babiček-kuchařek, aby se s námi o ten její zaručeně nejlepší recept podělila. Posuďte sami, jak je konkrétně tato svíčková na smetaně lahodná..

Ingredience 6 – 8 

  • 1 kg svíčkové
  • 40 g sušené slaniny
  • 5 lžic oleje
  • 70 g celeru
  • 80 g mrkve
  • 50 g kořene petržele
  • 60 g cibule
  • sůl
  • celý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • tymián
  • 2-3 lžíce octa
  • citron
  • 20 g másla
  • 1-2 lžičky cukru
  • 1 lžíce mouky
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 lžíce Podravky

Příprava

  1. 1.
    Maso prošpikujte proužky slaniny, posolte a dobře opečte ze všech stran na rozpáleném oleji.
  2. 2.
    Přidejte zeleninu a cibuli, nakrájenou na plátky a společně ještě krátce orestujte. Potom přidejte nové koření, bobkový list, tymián, mletý pepř, dva plátky citronu a Podravku..
  3. 3.
    Zakryté duste za občasného podlévání vodou. Během dušení maso obraťte a přidejte ocet.
  4. 4.
    Když je maso měkké, vyjměte ho na teplé místo, a zeleninu propasírujte.
  5. 5.
    Na rozehřátém másle lehce karamelizujte cukr, přidejte propasírovanou zeleninu, mouku, rozmíchanou v troše vody a vše povařte. Podle potřeby omáčku zřeďte vodou a přimíchejte zakysanou smetanu

Servírování

Maso nakrájejte na tenké plátky, složte na talíř a přelijte horkou omáčkou . Jako přílohu podávejte české knedlíky z kynuté těsta, houskové knedlíky nebo krokety. Ozdobte plátky citronu, šlehačkou a brusinkami.

Rada

Maso můžete prošpikovat kromě slaninou také mrkví, česnekem nebo celerovým kořenem.

Malé tajemství

Ocet dá tomuto jídlu plnost a cukr aroma a barvu omáčky.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 494 / 2.065 - -
Tuky g 39,78 - -
Sacharidy g 6,02 - -
Vláknina g 0,75 - -
Bílkoviny g 27,06 - -
Sůl g 2,57 0 0
Vitamín A μg 3.464,45 87 69
Vitamín D μg 25,83 13 13
Vitamín C mg 9,50 13 11
Niacin mg 9,83 70 49
Draslík (K) mg 569,05 15 15
Vápník (Ca) mg 47,75 5 5
Fosfor (P) mg 283,30 35 35

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)