Telecí roláda

  • 30.12.2015.
  • Obtížné
  • 8
  • 140 min

Vaši společníci u stolu nepochybně ocení tuto jemnou šťavnatou telecí roládou, která je doplněna zelenými listy špenátu a pancettou.

Ingredience

  • 1,8 - 2 kg vykostěného telecího pupku
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžička uzené papriky
  • ½ lžičky fenyklu
  • špetka mletého černého pepře
  • 1 lžíce Podravka přísady
  • 120 g pancetty nakrájené na tenké plátky
  • 150 g špenátových listů
  • 4 lžíce oleje na smažení
  • sůl
  • 100 ml suchého bílého vína
  • Omáčka:
  • 2 lžičky škrobu
  • 50 ml brandy
  • 1 lžíce aronia džemu
  • Zelenina:
  • 800 g brambor
  • 400 g celeru
  • 50 g cibule
  • 60 g másla
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • sůl

Příprava

  1. 1.
    Maso přikryjeme potravinovou fólie a naklepejme paličkou.
  2. 2.
    V hmoždíři rozdrtíme fenykl, pepř a sušený tymián, přidáme špetku uzené papriky a Podravka přísadu a dobře promícháme. Naklepané telecí maso dobře potřeme směsí koření. Nahoru naskládáme plátky pancetty a krátce povařené špenátové listy. Telecí maso srolujeme do rolády a zpevníme kouskem řeznického provázku.
  3. 3.
    Ve velké pánvi rozehřejeme olej a opečeme roládu ze všech stran. Vložíme ji do pekáče nebo do hrnce vhodného pro pečení v troubě. Roládu polijeme olejem a šťávou, která se z rolády vypekla, přidáme špetku soli a 100 ml suchého bílého vína. Přikryjeme a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 1 hodinu.
  4. 4.
    Roládu vytáhneme z trouby a necháme odpočinout. Šťávu slijeme do malé pánve a vaříme na mírném ohni. Smícháme 2 lžíce škrobu s trochou vody a omáčku zahustíme.
  5. 5.
    Když začne omáčka vařit, stáhneme ji z plotny, přidáme brandy a lžičku aronia džemu.
  6. 6.
    Mezitím v hrnci uvaříme brambory, celer a cibuli. Po uvaření je dobře scedíme, přidáme máslo, muškátový oříšek, špetku soli a rozmixujeme.
  7. 7.
    Hotovou roládu opatrně nakrájíme.

Servírování

Plátky rolády urovnáme na talíř. Podávejte se zeleninovou přílohou a omáčkou.

Malé tajemství

Požádejte svého řezníka, aby vám telecí maso ořízl.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 603 / 2.521 - -
Tuky g 27,97 - -
- Nasycené mastné kyseliny g 9,50 - -
- Mononenasycené mastné kyseliny g 9,05 - -
- Polynenasycené mastné kyseliny g 6,49 - -
Sacharidy g 22,13 - -
Sůl g 0,35 0 0
Vitamín A μg 1.697,26 42 34
Vitamín D μg 36,00 18 18
Niacin mg 1.697,26 12123 8487
Draslík (K) mg 1.607,48 43 43

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)