Teplý zeleninový salát

  • 19.10.2015.
  • Snadné
  • 8
  • 40 min

Salát z grilované zeleniny? Proč ne? Zakryjte grilovanou zeleninu a nechte ji vychladnout a změknout. Nechte prohloubit její chuť. Potom přidejte kořenící směs Podravka Natura na rajčata a mozzarellu a podávejte.

Ingredience

  • 2 ks červené papriky
  • 400 g žampionů (velkých)
  • 500 g cukety
  • 200 g jarní cibule
  • 300 g fenyklu
  • 1 lžíce granulovaného česneku
  • 2 lžíce sušené petrželky
  • 1 lžíce nasekaných lístků koriandru
  • 100 g zelených oliv plněných paprikovou pastou
  • 200 g sýra feta
  • 1 kořenící směs Podravka Natura na rajčata a mozzarellu
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl
  • mletý černý pepř

Příprava

  1. 1.
    Papriky očistěte a nakrájejte na větší kousky. Hlavičky žampionů překrojte na polovinu. Nožičkám ořežte oba konce a nakonec nakrájejte cuketu. Nakrájejte jarní cibulky, očistěte fenykl. Stonky nařežte na klínky.
  2. 2.
    Zeleninu orestujte na sucho v grilovací pánvi. Poté zeleninu z pánve vytáhněte a nechte trochu vychladnout.
  3. 3.
    Grilovanou zeleninu nakrájejte na menší kousky a dejte do velké mísy, přidejte mletý česnek, petrželku a lístky koriandru, osušené plněné olivy a kostičky sýru feta. Směs posypejte kořenící směsí, zakápněte olivovým olejem a dobře promíchejte. Vše poté přikryjte a nechte odpočinout asi 5 až 10 minut a podávejte. Podle churi a přidejte sůl a pepř.
  4. 4.
    Pokrm nechte zakrytý až do okamžiku servírování, aby byly zachovány všechny chutě.

Malé tajemství

Do promíchané grilované zeleniny můžete přidat trochu zakysané smetany. Tím vytvoříte bohatší, smetanovou chuť.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 267 / 1.116 - -
Tuky g 21,57 - -
- Nasycené mastné kyseliny g 6,33 - -
- Mononenasycené mastné kyseliny g 12,50 - -
- Polynenasycené mastné kyseliny g 1,76 - -
Sacharidy g 12,32 - -
Vláknina g 4,07 - -
Bílkoviny g 10,10 - -
Sůl g 0,22 0 0
Vitamín A μg 4.214,26 105 84
Vitamín D μg 47,00 24 24
Niacin mg 4,61 33 23
Kyselina pantotenová mg 1,37 20 20
Draslík (K) mg 786,05 21 21
Vápník (Ca) mg 276,61 28 28
Fosfor (P) mg 243,56 30 30

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)