Těstoviny na středomořský způsob

  • 17.03.2014.
  • Snadné
  • 4
  • 20 min

S chutným středomořským jídlem si užijete den naplno. Překvapí vás jeho delikátní chuť a rychlá příprava.

Ingredience

  • 50 ml olivového oleje
  • 100 g mladé cibulky
  • 200 g černých oliv
  • 150 g sušených rajčat
  • 1 lžička kapar
  • 1 kostka zeleninového bujónu Podravka
  • 500 ml vody
  • 500 g penne Podravka

Příprava

  1. 1.
    Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme olivy a sušená rajčata.
  2. 2.
    Necháme opéct, přidáme kapary a podlijeme horkou vodou. Přidáme kostku zeleninového bujónu, zamícháme a necháme chvíli dusit.
  3. 3.
    V druhém hrnci si připravíme těstoviny "al dente" podle návodu na obalu. Uvařené těstoviny smícháme s hotovou směsí.

Servírování

Na závěr posypeme mandlemi, které můžeme předtím opražit na pánvi.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 454 / 1.898 - -
Tuky g 35,13 - -
Sacharidy g 28,78 - -
Vláknina g 5,74 - -
Bílkoviny g 9,35 - -
Sůl g 2,99 0 0
Vitamín A μg 1.098,69 27 22
Vitamín D μg 0,00 0 0
Niacin mg 4,19 30 21
Kyselina pantotenová mg 0,22 3 3
Draslík (K) mg 947,38 26 26
Vápník (Ca) mg 118,07 12 12
Fosfor (P) mg 87,51 11 11

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)