Těstoviny s ragú alla bolognese

  • 15.06.2006.
  • Střední
  • 4
  • 90 min

Kolektiv kuchařů z Podravky si užíval pohled na mistrovskou práci kuchařů při připravě tortellini, gnocchi, canelloni, lasagne a tagliatelle přímo v italské Bologni... Kdo by po takové podívané nedostal chuť na těstoviny s ragú alla Bolognese?

Ingredience

  • 50 g sušené slaniny
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 30 g másla
  • 20 g celeru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 250 g mletého hovězího
  • 1 lžíce Podravka přísady
  • 150 g sekaných rajčat Podravka
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • muškátový oříšek
  • oregáno
  • bobkový list
  • čerstvě mletý pepř
  • 100 ml bílého vína
  • 400 g těstovin (široké nudle, makarony, špagety nebo gnocchi)
  • 2 kuřecí játra
  • sůl

Příprava

  1. 1.
    Nadrobno nakrájíme slaninu, cibuli a stroužky česneku. Nastrouháme mrkev a celer.
  2. 2.
    Na pánvi s hrubým dnem rozehřejeme olej a máslo a podusíme maso. Potom přidáme slaninu, cibuli, mrkev, celer, česnek a vše ještě krátce podusíme.
  3. 3.
    Přidáme nakrájená rajčata, trochu Podravka přísady a 10 minut podusíme.
  4. 4.
    Potom přidáme rajčatový protlak, nastrouhaný muškátový oříšek, oregáno, bobkový list, čerstvě namletý pepř a víno.
  5. 5.
    Vařte pomalu asi hodinu za občasného podlévání vodou. Před koncem vaření přidejte nakrájená kuřecí játra.
  6. 6.
    Vaříme pozvolna asi hodinu a podle potřeby podléváme vodou. Před koncem vaření přidáme nasekaná kuřecí játra. Takto připravenou omáčku nalijeme na těstoviny a podáváme s nastrouhaným parmezánem.

Servírování

Hotovou omáčkou přelijte uvařené těstoviny a podávejte se strouhaným parmazánem.

Rada

Na omáčku použijte maso, které jste umleli na mlýnku se širšími otvory.

Malé tajemství

Kuřecí játra přidejte před koncem vaření, aby se nevysušila a dala omáčce dostatečné aroma.

Poznámka

Toto jídlo můžete také zamrazit: omáčku bolognese připravte podle receptu (ale bez přidání kuřecích jater), vychlaďte a dejte zmrazit v nádobě na mražení.
Rozmražení: do nádoby dejte trochu vody, přidejte zmraženou omáčku a zakryté zahřívejte na mírném ohni. Mezitím uvařte těstoviny podle přání.
Trvanlivost: do 60 dnů.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 598 / 2.500 - -
Tuky g 38,44 - -
Sacharidy g 34,07 - -
Vláknina g 3,29 - -
Bílkoviny g 25,12 - -
Sůl g 5,14 0 0
Vitamín A μg 8.947,36 224 179
Vitamín D μg 19,18 10 10
Vitamín C mg 17,63 24 20
Niacin mg 11,15 80 56
Draslík (K) mg 595,52 16 16
Vápník (Ca) mg 59,62 6 6
Fosfor (P) mg 314,79 39 39

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)