Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Treska se zeleninou

  • 11.03.2008.
  • Snadné
  • 4 – 6
  • 45 min

Tato bílá ryba ze severních moří si už dávno našla místo také v kuchyni českých hospodyněk. Vyzkoušejte ji v kombinaci s různými druhy zeleniny, dochutit ji můžete bohatou chutí česneku nebo chilli papriček.

Ingredience 4 – 6 

  • 1 kg filé z tresky
  • 2 lžíce Podravka přísada Natura
  • 250 g dýně
  • 150 g řapíkatého celeru
  • 500 g zelené fazole
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky strouhanky
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 4 plátky citrónu
  • 50 ml bílého vína
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 - 4 lžíce olivového oleje
  • špetka mleté chilli papričky
  • 100 g cherry rajčat
  • 1 lžíce nasekané petrželové natě

Příprava

  1. 1.
    Filé z tresky potřeme Podravka Naturou a utřeným česnekem (2 stroužky).
  2. 2.
    Filé pokapeme citronovou šťávou a osmažíme na rozpáleném slunečnicovém oleji.
  3. 3.
    Osmaženou rybu přesuneme z pánve na teplé místo. Na stejné pánvi osmažíme celer nakrájené na menší kousky, cherry rajčátka a dýně nakrájené na kostičky.
  4. 4.
    Přidáme strouhanku, uvařenou zelenou fazoli, jednu lžíci Podravka Natury, chilli, bílé víno a zbytek utřeného česneku. Zeleninu krátce povaříme, dle potřeby přidáme 50 ml vody.
  5. 5.
    Na zeleninu položíme osmaženou rybu a pokapeme olivovým olejem.
  6. 6.
    Plátky citrónu osmažíme na pánvi bez tuku a ozdobíme jimi filé.
  7. 7.
    Pánev odstavíme z ohně, přikryjeme a necháme 5 minut odstát.

Servírování

Rybu se zeleninou posypeme nasekanou petrželovou natí.

Rada

Jídlo můžete před podáváním posypat 30 g rozdrcených piniových oříšků (případně také drcenými loupanými mandlemi).

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 376 / 1.572 - -
Tuky g 19,81 - -
Sacharidy g 14,03 - -
Vláknina g 3,55 - -
Bílkoviny g 33,77 - -
Sůl g 1,58 0 0
Vitamín A μg 539,49 13 11
Vitamín D μg 74,05 37 37
Vitamín C mg 62,44 83 69
Niacin mg 10,86 78 54
Draslík (K) mg 1.106,88 30 30
Vápník (Ca) mg 99,86 10 10
Fosfor (P) mg 415,55 52 52

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)