Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Vánoční salát z mořských plodů

  • 15.12.2008.
  • Střední
  • 4
  • 40 min

Jemné plody moře si můžete vychutnávat po celý rok. Proč nezkusit zkombinovat filet z mořského jazyka s krevetami a marinovaný s rozinkami, piniovými oříšky a kořením, podávaný s belgickou čekankou, nakrájenými okurkami a hoblinkami skvělého parmezánu.

Viz všechny obrázky

Ingredience

  • 4 ks filet z mořského jazyka nebo jiných ryb
  • 2 lžíce oleje na vaření
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 500 g krevet nebo mořských ráčků
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 1 cibule (100 g)
  • 1 sušený bobkový list
  • 1 polévková lžíce rozinek
  • 30 g piniových oříšků
  • 120 ml bílého vinného octa
  • 100 ml vody
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička Podravka přísady Středomořské
  • čekanka (4 listy)
  • 1 čerstvá okurka
  • parmezán, strouhaný

Příprava

  1. 1.
    Filety obalte v hladké mouce a osmažte na rozpáleném oleji. Položte je na papírové ubrousky, aby odsály přebytečný tuk.
  2. 2.
    Na pánvi zahřejte olivový olej, přidejte plátky cibule, předem namočené a vymačkané rozinky, piniové oříšky, jednu lžičku Podravka přísady Středomořské a bobkový list. Promíchejte a přidejte vinný ocet a vodu. Ochuťte solí a pepřem a orestujte.
  3. 3.
    Krevety nebo mořské ráčky uvařte a odstraňte z nich skořápky.
  4. 4.
    Krevety nebo mořské ráčky přidejte ke smaženým rybím filetům a promíchejte s připravenou směsí. Před podáváním nechte pokrm vychladit.

Servírování

Na každý servírovací talíř umístěte jeden list čekanky a na něj naaranžujte připravený salát z mořských plodů. Ozdobte nakrájenou okurkou, klínem citronu a hoblinami parmezánu.

Rada

Můžete si vybrat jakýkoli typ krevet nebo mořských ráčků a vařit je pár minut v hrnci s vroucí vodou, dokud nezrůžoví. Vaření malých krevet trvá asi 1 - 2 minuty, velké krevety nebo mořské ráčky uvaříte za cca 5 minut.

Malé tajemství

Krevety poskytují živiny důležité pro udržení zdravých kostí a kloubů.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 557 / 2.328 - -
Tuky g 31,59 - -
Sacharidy g 22,26 - -
Vláknina g 1,97 - -
Bílkoviny g 45,12 - -
Sůl g 2,35 0 0
Vitamín A μg 329,81 8 7
Vitamín D μg 66,83 33 33
Vitamín C mg 18,60 25 21
Niacin mg 14,29 102 71
Draslík (K) mg 1.294,69 35 35
Fosfor (P) mg 628,59 79 79
Magnézium mg 121,68 41 30

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)