Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Varaždinská hostina

  • 03.09.2006.
  • Střední
  • 6
  • 100 min

Vraždinská hostina je jídlo typické pro severozápadní Chorvatsko. Toto jídlo je chutnou kombinací uzeného masa a zdravého kyselého zelí.

Ingredience

  • 5 - 6 stroužků česneku
  • sůl
  • kmín
  • 1 lžíce Podravka přísady
  • 600 g čerstvých vepřových žebírek
  • 1 kg kyselého zelí
  • 600 g uzeného kolena
  • 50 g sádla

Příprava

  1. 1.
    Drcený kmín smíchejte s prolisovaným česnekem, solí a Podravka přísadou. Částí této směsi potřete vepřová žebírka a nechte marinovat nejméně 1 hodinu. Zelí důkladně prolijte vodou, zvlášťě pokud je příliš kyselé. Koleno krátce povařte.
  2. 2.
    Do nádoby dejte zelí, uvařené koleno a zbylou část směsi česneku, soli, kmínu a Podravka přísady. Přelijte vodou a pomalu vařte, dokud vše nezměkne.
  3. 3.
    Zatímco se zelí vaří, dejte do předehřáté trouby péci na sádle připravená žebírka. Během pečení podlévejte podle potřeby vodou. Vařené koleno a pečená žebírka nakrájejte na menší kusy. Na zahřátý taliř dejte kyselé zelí a navrch nakrájené maso.

Servírování

Jako přílohu k tomuto originálnímu varaždinskému jídlu můžete podávat halušky. Podle starého zvyku tohoto kraje se mohou halušky přelít také směsí nakrájené slaniny a mletých tykvových semínek.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 620 / 2.592 - -
Tuky g 22,85 - -
Sacharidy g 64,59 - -
Vláknina g 1,45 - -
Bílkoviny g 40,36 - -
Sůl g 3,36 0 0
Vitamín A μg 36,10 1 1
Vitamín D μg 24,00 12 12
Vitamín C mg 22,34 30 25
Niacin mg 17,26 123 86
Draslík (K) mg 1.028,28 28 28
Vápník (Ca) mg 111,28 11 11
Fosfor (P) mg 446,78 56 56

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)