Vařený knedlík

  • 06.09.2006.
  • Střední
  • 4 – 6
  • 75 min

Slyšeli jste o tom, že v Číně kdysi existovalo tolik druhů jídel, že by celý rok mohlo být každý den jiné jídlo? Věřte nebo ne, vyzkoušejte si přípravu vařeného dumplingse.

Ingredience 4 – 6 

  • Na těsto:
  • 500 g pšeničné hladké mouky
  • 300 ml vlažné vody
  • Na náplň:
  • 300 g čerstvého zelí
  • 250 g mletého vepřového masa
  • ½ lžičky nasekaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička Podravky přísady do jídel
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 mladá cibulka

Příprava

  1. 1.
    Z mouky a vody vypracujte tvrdé těsto. Rozdělte ho na 3-4 menší bochánky a nechte asi 10 minut zakryté.
  2. 2.
    Čerstvé zelí nakrájejte na tenké nudličky, vložte do vroucí vody, povařte asi 1 minutu a potom sceďte .
  3. 3.
    Mleté maso smíchejte s připraveným zelím, zázvorem, Podravkou, sójovou omáčkou a nakrájenou mladou cibulkou. Směs dobře promíchejte.
  4. 4.
    Z každého bochánku těsta utvořte váleček a nakrájejte jej na menší kousky. Každý kousek těsta válečkem rozválejte na pomoučeném vále na malý kruh.
  5. 5.
    Na každý kousek těsta dejte lžičku připravené náplně, okraje těsta namažte vejcem a stiskněte tak, abyste dostali tvar taštičky.
  6. 6.
    Připravené dumplingsy dejte do vroucí vody a vařte 15-20 minut.

Servírování

Scezené dumplingsy podávejte se sójovou omáčkou.

Rada

Připravené syrové dumplingsy můžete 3-4 minuty opéci na pánvi na troše oleje, potom je přelijte s asi 300 ml vývaru a vařte ještě asi 10-15 minut.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 430 / 1.797 - -
Tuky g 9,79 - -
Sacharidy g 66,82 - -
Vláknina g 3,76 - -
Bílkoviny g 17,06 - -
Sůl g 1,90 0 0
Vitamín A μg 79,04 2 2
Vitamín D μg 5,00 3 3
Vitamín C mg 16,86 22 19
Niacin mg 10,69 76 53
Draslík (K) mg 351,45 9 9
Vápník (Ca) mg 46,08 5 5
Fosfor (P) mg 183,14 23 23

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)