Voňavá krůtí roláda

  • 18.05.2009.
  • Střední
  • 4 – 6
  • 60 min

Pro všechny z vás, kteří máte rádi chutné krůtí maso, je tu příležitost vychutnat si voňavou krůtí roládu jinak než ji známe.

Ingredience 4 – 6 

  • 600 g krůtích prsou vcelku
  • 3 lžičky Podravka přísady
  • pepř
  • 5 lžic olivového oleje
  • 400 g cukety
  • 200 g mletého krůtího masa
  • 30 g aromatického zralého sýru
  • 100 g žampionů
  • 30 g sušené slaniny (pancetta)
  • 1 vejce
  • 1 lžíce sekané petrželové natě
  • 50 g plněných zelených oliv (10 kusů)
  • jasmínová rýže Lagris
  • Na dresing:
  • 200 ml olivového oleje
  • 1 lžíce kapar
  • 1 lžíce sekané petrželové natě
  • 1 lžíce nakrájené bazalky

Příprava

  1. 1.
    Krůtí maso nakrájíme tak, abychom získali velký řízek, který naklepeme paličkou na maso.
  2. 2.
    Cuketu nakrájíme na dlouhé plátky a zlehka opečeme na troše olivového oleje.
  3. 3.
    Náplň připravíme tak, že do mletého masa přidáme na plátky nakrájené a následně nasekané žampiony, strouhaný sýr, slaninu nakrájenou na kostky, vyšlehané vejce, petrželovou nať, 2 lžičky Podravka přísady a všechno dobře pomícháme.
  4. 4.
    Na alobal naskládáme opečenou cuketu.
  5. 5.
    Maso zlehka posypeme Podravka přísadou, opepříme a položíme na cuketu.
  6. 6.
    Připravenou náplň rozprostřeme na maso.
  7. 7.
    Na náplň přidáme olivy a všechno zavineme pomocí fólie do rolády.
  8. 8.
    Odstraníme fólii, roládu položíme na plech a zakápneme zbytkem olivového oleje. Pečeme přibližně 40 minut v troubě předehřáté na 210 °C.
  9. 9.
    Dresing připravíme z olivového oleje, nasekané petrželové natě, bazalky a kaparů.
  10. 10.
    Jasmínovou rýži uvaříme podle návodu na obalu a servírujeme.

Servírování

Upečenou roládu nakrájíme a ještě teplou podáváme se zbytkem pečené cukety, vařenou zeleninou a uvařenou rýží Lagris. Ozdobíme malými opečenými rajčátky. Na talíři vše přelijeme připraveným dresingem.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 674 / 2.817 - -
Tuky g 58,56 - -
Sacharidy g 4,26 - -
Vláknina g 1,29 - -
Bílkoviny g 32,93 - -
Sůl g 0,85 0 0
Vitamín A μg 469,93 12 9
Vitamín D μg 35,40 18 18
Niacin mg 13,53 97 68
Draslík (K) mg 650,71 18 18
Vápník (Ca) mg 84,74 8 8
Fosfor (P) mg 338,94 42 42

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)