Zapečená zelenina

  • 19.10.2015.
  • Střední
  • 6
  • 60 min

Podávejte tento barevný pokrm z pečené zeleniny jako oběd nebo jako přílohu. Vždy bude stejně chutný a dokonalý.

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 150 g červené papriky
  • 150 g celeru
  • 200 g mrkve
  • 150 g cukety
  • 100 g cibule
  • 150 g fenyklu
  • 15 g kořenící směsi Podravka na pečenou zeleninu
  • 5 lžic olivového oleje

Příprava

  1. 1.
    Zeleninu nakrájíme a vložíme do velkého kastrolu nebo pekáče. Posypeme ji kořenící směsí a dobře promícháme. Zeleninu zakápneme olivovým olejem a pečeme asi 50 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
  2. 2.
    Podáváme teplé jako plnohodnotné jídlo nebo jako přílohu s lahodnou pečení.

Servírování

Pokud použijeme zeleninu s vysokým obsahem vody (např. cukety), posypeme ji kořenící směsí a přidáme k ostatní zelenině 15 minut před koncem pečení.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 245 / 1.024 - -
Tuky g 11,75 - -
- Nasycené mastné kyseliny g 1,62 - -
- Mononenasycené mastné kyseliny g 8,33 - -
- Polynenasycené mastné kyseliny g 1,30 - -
Sacharidy g 32,24 - -
Vláknina g 7,55 - -
Bílkoviny g 6,55 - -
Sůl g 0,03 0 0
Vitamín A μg 12.191,33 305 244
Vitamín D μg 0,00 0 0
Niacin mg 3,99 29 20
Kyselina pantotenová mg 0,78 11 11
Draslík (K) mg 1.126,92 30 30
Vápník (Ca) mg 106,35 11 11

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)