Příprava
-
1.
Nejprve si připravíme kvásek, do mísy nalejeme mléko, přidáme droždí, cukr a lžíci mouky. Suroviny promícháme a odložíme na teplé místo.
-
2.
Do hluboké mísy vsypeme mouku, přidáme sůl, pokrájené máslo a prsty vše řádně promícháme. Přidáme hotový kvásek, vejce, mléko a vypracujeme v hladké těsto. Z těsta vypracujeme kouli, vložíme do misky, zakryjeme čistou utěrkou a vrátíme na teplé místo alespoň na 60 minut (těsto musí zdvojnásobit objem).
-
3.
Těsto vypracujeme na podélný obdélník, potřeme ajvarem, zamotáme jako palačinku a rozkrojíme podélně napůl. Obě půlky otočíme rozkrojenou částí nahoru a opatrně propleteme. Vložíme do pekáče či na plech s pečicím papírem a necháme 15 minut odpočívat. Poté pečeme v rozehřáté troubě 35-40 minut na 180 °C dozlatova.
-
4.
Po upečení necháme vychladnout, nakrájíme na plátky a podáváme s oblíbeným salátem.