Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Zelené halušky v jemné omáčce

  • 05.07.2004.
  • Střední
  • 4
  • 70 min

Ať jste jakkoli znalí jídel s haluškami nebo gnocchi, připravte se na skutečné překvapení, jehož součástí bude koňak, mascarpone, fenykl… a bude to nejen příjemné překvapení, ale také lahodné.

Ingredience

  • Halušky:
  • 500 g brambor
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 250 – 300 g pšeničné hrubé mouky
  • 150 g blanšírovaného nadrobno nakrájeného špenátu
  • 1 lžíce Podravka přísady do jídel
  • Omáčka:
  • 30 g másla
  • 200 g fenyklu
  • 200 ml smetany na vaření
  • 100 ml vody
  • 4 - 5 lžic koňaku
  • 2-3 lžíce citrónové šťávy
  • 40 g gorgonzoly
  • 1 lžíce Podravka přísady do jídel
  • 70 g mascarpone

Příprava

  1. 1.
    Brambory uvaříme ve slupce, osušíme a rozmačkáme, dokud jsou ještě teplé. Přidáme máslo, Podravka přísadu, vejce, žloutek, mouku, dobře scezený špenát, parmezán. Z těchto surovin zamísíme hladké těsto.
  2. 2.
    Na pomoučené desce vytvarujeme malé rolky, které nakrájíme na halušky. Uvaříme ve větším množství osolené vroucí vody.
  3. 3.
    Na rozpuštěném másle krátce opečeme na plátky nakrájený fenykl, přidáme malé množství vody a krátce podusíme. Přidáme Podravku, smetanu, vodu, koňak, gorgonzolu a citrónovou šťávu a vše spolu vaříme ještě 5 minut.
  4. 4.
    Pánev s omáčkou odstavíme z ohně a za stálého míchání přidáme mascarpone a uvařené halušky.

Servírování

Zelené halušky v jemné omáčce podáváme s hlávkovým salátem.

Rada

Halušky jsou jídlem, které vydrží dlouho dobu také zmrazené.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 488 / 2.040 - -
Tuky g 22,73 - -
Sacharidy g 54,60 - -
Vláknina g 4,28 - -
Bílkoviny g 270,08 - -
Sůl g 1,62 0 0
Vitamín A μg 2.969,46 74 59
Vitamín D μg 27,66 14 14
Vitamín C mg 21,03 28 23
Niacin mg 6,51 47 33
Draslík (K) mg 702,32 19 19
Vápník (Ca) mg 208,29 21 21
Fosfor (P) mg 240,33 30 30

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)