Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Zimní květákové kari

  • 01.01.1970.
  • 3
  • 55 min

Vyzkoušejte netradiční přípravu květáku s rajčaty a cizrnou na kari. Uvidíte, že vás zahřeje v těchto chladných zimních měsících.

Ingredience

  • 3 lžíce másla
  • 3 stroužky česneku
  • 4 cm čerstvého zázvoru
  • 1-2 chilli papričky
  • 2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička koriandru
  • 250 ml konzerva loupaných rajčat Podravka
  • sůl a pepř
  • 1 květák
  • 3 brambory
  • 2 mrkve
  • 1 konzerva cizrny
  • šťáva z půlky citronu
  • 100 g bílého smetanového jogurtu
  • snítka čerstvé máty
  • snítka čerstvého koriandru
  • K podávání: Dlouhozrnná rýže Lagris

Příprava

  1. 1.
    Máslo rozpustíme v kastrolu. Mezitím si pokrájíme česnek na jemné plátky, nastrouháme do misky zázvor a najemno nasekáme chilli papričky (pokud to nemáte rádi moc pálivé, zbavte je raději semínek). Česnek, zázvor a chilli poté dáme na rozpuštěné máslo, promícháme a cca 2 minuty opékáme na mírném plameni.
  2. 2.
    Pak přidáme všechno koření a za stálého míchání opět asi minutu opékáme, až se koření krásně rozvoní. Pak přidáme konzervovaná rajčata, sůl, pepř a necháme mírným varem probublávat.
  3. 3.
    Květák očistíme a rozebereme na růžičky, brambory oloupeme a nakrájíme na kostky o hraně cca 3 cm, mrkve očistíme a pokrájíme na silnější šikmé plátky. Takto připravenou zeleninu přidáme do kastrolu, podle potřeby mírně podlijeme vodou (jen aby se směs dusila a nepřipalovala), přiklopíme pokličkou a necháme cca 30 minut probublávat, zelenina by měla být skutečně měkká.
  4. 4.
    Cizrnu slijeme a přidáme do hrnce asi v polovině této doby. Když je karí uvařené, vmícháme do něj citronovou šťávu, bílý jogurt a nasekané čerstvé bylinky (trochu si necháme na ozdobu).
  5. 5.
    Karí znovu nakryjeme pokličkou a necháme chvíli odpočívat. Nejlepší totiž je, když se alespoň trochu rozleží.
  6. 6.
    Zatímco karí odpočívá, v klidu si uvaříme rýži podle návodu na obalu. Před podáváním karí jen přihřejeme, je-li to třeba.